کبوتر با کبوتر (2)
در قسمت قبلی دو مدل از انواع مدلهای ازدواج در مطرح کردیم . در این قسمت سه نمونه دیگر را مطرح می کنیم . پس با ما همراه باشید .
فرار از فشارها
فشارهای اجتماعی هم افراد را به برگزیدن همسری همسان با خود ترغیب میکند . اگر دختر یا پسر صاحب کارخانهای که از او یاد شد ، فرزند کارگر مذکور را به عنوان همسر انتخاب کند ، به احتمال زیاد با مخالفت شدید اطرافیان مواجه خواهد شد و بعید نیست که حتی او را طرد کنند .
در گذشته مقوله ازدواج در چارچوب روابط خانوادگی ، قومی و قبیلهای قابل فهم و شناخت بود . خود فرد کمتر نقشی در انتخاب همسرش داشت و این بزرگترهای خانواده ، قوم و قبیله بودند که در خصوص ازدواج دو نفر تصمیم میگرفتند .
امروز این قیود تا حد زیادی برداشته شده است و در بسیاری از موارد به فرد حق داده میشود که خودش برای زندگیاش تصمیم بگیرد و با معیارهای خود همسرش را انتخاب کند ، اما دیدیم که این انتخاب هم از طریق شرایط اجتماعی محدود میشود و موقعیت فرهنگی ، اجتماعی و اقتصادی افراد آنها را سوی انتخاب افرادی با موقعیت مشابه خودشان سوق میدهد .
بجز موقعیت طبقاتی افراد ، عامل مهم دیگری که آنها را به هم نزدیک میکند ، قرابت و همسانی قومی است . مثلا بیشتر آذریزبانها ، کردها و... ترجیح میدهند با همزبانهای خود پیوند زناشویی ببندند . غیر از زبان بسیاری از سنتها و عادتهای فرهنگی میان اعضای یک قوم مشترک است و باعث نزدیکی بیشتر آنها باهم میشود .
همسان همسری
از وقتی در ایران دانشگاهها گسترش پیدا کرده و شمار دانشجویان دختر و پسری که برای تحصیل از شهرهای مختلف به دانشگاههای نقاط دیگر کشور میروند افزایش پیدا کرده ، روندی که اصطلاحا به آن «همسانهمسری» هم میگویند در ایران کمی نسبت به گذشته تغییر کرده است.
توسعه آموزش عالی و
شیوه انتخاب دانشجو در دانشگاهها باعث شده این فرصت پیش بیاید که دختران و پسرانی
از اقوام و موقعیتهای اجتماعی و اقتصادی متفاوت با هم آشنا شوند و زمینه ازدواج
بین آنها فراهم شود .
با این اوصاف پرسش مهمی که میتواند ذهن پسران و دختران جوان را به خود مشغول کند ، این است که آیا برگزیدن همسری با مشابهتهای بیشتر فرهنگی و اجتماعی میتواند زندگی خانوادگی پایدارتری را برایمان به ارمغان بیاورد یا همسری که از نظر شرایط فرهنگی و اجتماعی با ما متفاوت است ؟
بسیاری از تحقیقات انجام شده توسط روانشناسان و جامعهشناسان نشان میدهد به طور کلی زندگی زوجهایی که مشابهتهای فرهنگی ـ اجتماعی بیشتری با هم دارند ، بادوامتر است . زوجهایی که خاستگاههای فرهنگی و اجتماعی متفاوتی دارند ، بیشتر در معرض تضادها و تعارضات خانوادگی و طلاق هستند .
این ضربالمثل که از قدیم گفتهاند کبوتر با کبوتر باز با باز ، چندان هم بیهوده نیست . تجربه زندگی اجتماعی نیاکان ما نشان داده است زندگی مشترک افرادی که با هم قرابت فرهنگی ـ اجتماعی بیشتری دارند ، پایدارتر و کمتنشتر خواهد بود .
و اما فرهنگ...
زندگی روزمره ما پر از رفتارهای سادهای است که ما آنها را در خانواده و جایگاه فرهنگی ، اجتماعی و اقتصادی خاص خود آموختهایم . نوع غذاخوردن ، حرفزدن ، مهمانیرفتن ، خریدکردن و بسیاری از امور ساده زندگی روزمره تابع آموختههای فرهنگی- اجتماعی ما است که متناسب با موقعیت اجتماعی هرفرد ، متفاوت خواهد بود .
تفاوتهای فرهنگی ـ اجتماعی بین زوجین ، خود زمینه بروز اختلافنظر در خصوص امور مختلف ، از سادهترین تا پیچیدهترین آنها را فراهم میکند . همیشه بهترین راهحل کاهش آسیب در اختلافنظرها گفتوگوی متقابل است ، اما زوجهایی که زمینههای فرهنگی ـ اجتماعی متفاوتی دارند ، بعید نیست در گفتوگو با یکدیگر نیز دچار مشکل شوند . گفتوگوی صاحب کارخانه و کارگر را به یاد بیاورید ، بخشی از مشکل آنها ناشی از نبود درک متقابل به خاطر موقعیتهای متفاوت اجتماعی است .
گذشته از این خاستگاههای مختلف فرهنگی ـ اجتماعی ناخودآگاه باعث میشود به ارزشهای متفاوتی باور پیدا کنیم . همین ارزشهای متفاوت ، میتواند عامل مهمی در ایجاد اختلاف نظر و تضاد بین زوجین باشد .
اما با وجود همه اینها ، همچنان هیچ حکم قطعی و یقینی در خصوص زندگی آدمها وجود ندارد . هستند زوجهایی که با وجود تفاوت فرهنگی ـ اجتماعی بسیار ، سالها با تفاهم و خوبی و خوشی با یکدیگر زندگی کردهاند . باید گفت این دسته از زوجها باید قابلیت بسیار زیادی در پذیرش و درک دیگران و تفاوتهای فرهنگی ـ اجتماعی میان آدمها داشته باشند . اگر در معرض انتخاب همسری هستید که با شما تفاوتهای فرهنگی ـ اجتماعی قابل توجهی دارد ، باید تحمل بیشتری برای مشکلات احتمالی داشته باشید و بدانید که راه سختتری نسبت به دیگران در پیش دارید .بخش کلوب ازدواج تبیان